Kurz bude probíhat v termínu 14. – 15. 5. a 4. – 5. 6. 2022 

 

Pokud máte zájem, můžete se kurzu zúčastnit. 

K dispozici je pro rodiče volných 10 míst, přihlášky zasílejte na: eva.polakova@montespolek.cz

Cena kurzu je 3 500 Kč pro rodiče dětí z Montessori tříd, 4 000 Kč pro veřejnost.

Základní kurz Respektovat a být respektován, vždy od 9:00 do 16:30 hodin, proběhne v prostorách školy ZŠ 5.květen Liberec, budova prvního stupně.

Více o kurzu a lektorech zde: www.respektovani.com

 

1. seminář  SDĚLOVÁNÍ ODŮVODNĚNÝCH POŽADAVKŮ

Stanovování hranic chování a vývojové úkoly dětí. Obsah vs. forma sdělování požadavků. Poznatky o fungování mozku – jeden z argumentů pro respektující přístup. Respektující vs. mocenský model vztahů ve výchově a vzdělávání dětí i mezi dospělými. Poslušnost a její rizika vs. zodpovědnost. Zásady respektující komunikace.

2. seminář EMOCE

Základní fakta o emocích. Souvislost mezi emocemi a lidskými potřebami. Různé způsoby, jak reagujeme na emoce u druhých. Formy empatické reakce. Rizika některých běžných komunikačních stylů.

3. seminář CO NAMÍSTO TRESTÁNÍ

Vnitřní a vnější motivace k učení a práci. Přirozený důsledek a sociální důsledek nežádoucího chování dětí. Následná reakce dospělého – trest nebo vedení k zodpovědnosti? Postupy při nežádoucím chování dětí. Vytváření návyků u dětí, prevence a řešení každodenních „krizových“ situací a konfliktů mezi dětmi. 

4. seminář  JAK VYJADŘOVAT UZNÁNÍ A OCENĚNÍ, RESPEKTUJÍCÍ KOMUNIKACE PRO KAŽDÝ DEN

Vyjasnění pojmů odměna, pochvala. Rizika odměn a pochval. Jak poskytovat zpětnou vazbu a vyjadřovat uznání, aniž bychom vytvářeli závislost na autoritě. Různé možnosti hodnocení ve škole, podpora sebehodnocení. Rizika soutěží.